Mika Leeflang

Hey daar! Ik ben een veertien jarige scholier op de technasium school, het Metis Montessori Lyceum in het prachtige Amsterdam-Oost.

Groepsfoto met André Kuipers tijdens opening nieuwe techansium lokaal

Mijn meest recente project (Universele Modulaire Motor)

We moesten in dit project een universele modulaire motor ontwikkelen. De term modulair betekent dat het makkelijk verplaatsbaar is en in meerdere dingen past. De opdrachtgever van deze opdracht was Defensie. Ik deed dit project samen met: Sembo, Giel en Eline.

We hebben onderzoek gedaan en kwamen er snel achter dat de inhoud van motoren van tanks een stuk groter is dan de inhoud van motoren van jeeps. Dus we gingen brainstormen met 'Zash' en kwamen op het idee om een soort amfibie motor te bouwen. We wisten niet meteen wat we met dat idee konden, maar uiteindelijk kwamen we op het idee om een compacte elektromotor te maken die in elke ruimte past en dan met een soort slijm/klei de overige ruimte op te vullen en het is nu ook heel makkelijk verwisselbaar. We zijn dit idee verder gaan uitwerken en zagen dat het met normale klei nog te veel beweegt. We hebben vervolgens dus gekeken naar stofjes die hard worden bij hogere temperaturen en weer zacht worden als de temperatuur weer daalt. Uiteindelijk hebben we het stofje 'Polydimethylsilxane' gevonden. We hebben dat stofje gemengd met zelf afbreekbare klei zodat het duurzaam wordt en het getest. Het werkte precies zoals we wilde. De motor deed het toen we hem aansloten en het was binnen enkele minuten verwisseld in een andere ruimte.

Ik vond dit project lastig, want ik had nog nooit eerder zoveel met een stroomcirkel gewerkt. We kwamen allemaal met hele goede ideeën en het onderzoek ging wel goed, maar we hebben uiteindelijk best inefficiënt gewerkt. Wat jammer was, omdat we het anders een stuk netter hadden kunnen afwerken. In drie woorden was dit een lastig inefficiënt project.