Mika Leeflang

Hey daar! Ik ben een veertien jarige scholier op de technasium school, het Metis Montessori Lyceum in het prachtige Amsterdam-Oost.

Project 1 jaar 1: Biomimicry gebouw

In dit project moesten we een biomimicry gebouw nabouwen. Biomimicry is het namaken of nabouwen van nuttige functies uit de natuur. De opdrachtgever van dit project was Artis. Ik deed dit project samen met Sembo, Giel en Stein.

We hebben uiteindelijk gekozen om deze biomimicry kerk in Rome na te bouwen. De biomimicry op de kerk is van een lotus plant en de functie daarvan is zelfreiniging. Het werkt zo: Er zitten kleine bultjes op de muren en het dak waar het water niet op blijft plakken. Dus als er vuil op het dak ligt en het gaat regenen neemt het water het vuil mee en rolt het zo van het dak af, want het blijft niet aan het dak plakken.

Het product was heel matig, want het groepje plande niet goed behalve Stein. Stein was de enige die goed werkte en plande en daarom heeft hij ook een 8 gekregen en de rest allemaal een 6. We gingen in de laatste les de helft van het project afmaken en dat was gewoon niet slim. Dus volgende keer moeten we beter plannen. Ondanks dat het project niet heel soepel liep vond ik het wel een heel leuk project. Ik vind eigenlijk alle bouw en ontwerp projecten leuk.

De biomimicry kerk die we hadden nagebouwd

Project 2 jaar 1: Brug ontwerpen voor Willem I-Sluis

De opdracht van dit project was het ontwerpen van een brug voor bij de Willem I-sluis, omdat de sluis zelf te smal is. De opdrachtgever van dit project was de Willem I-sluis. Ik deed dit project samen met Kawai.

De brug die wij bedachten was een boogbrug voor korte afstand, maar het was geen normale boogbrug. In de boog zaten namelijk tandwieletjes die de brug omhoog rijden, zodat er ook nog grote boten onderdoor kunnen. We hadden eerst meerdere schetsen gemaakt en uitgevogeld dat de helft van de lengte van de brug de straal van de boog is. De boog is dan ook in de vorm van een halve cirkel. We hebben er uiteindelijk een maquete van gemaakt. De brug was in de maquete van hout dat we grijs hadden geschilderd. We maakte van rood schuurpapier het fietspad zodat het duidelijk was waar je moet lopen en waar je moet fietsen op de brug.

Ik vond dit project heel leuk, want ik vind alle bouw projecten leuk en ik vond de originele ideeen van mij en Kawai ook heel leuk om te bedenken. Volgende keer moesten we wel iets beter plannen, want we konden de boog voor op de maquete niet meer maken, want we hadden er simpelweg niet genoeg tijd meer voor.

Foto van de huidige Willem I-sluis

Project 3 jaar 1: Ontwerp een bijenhotel

De opdracht van dit project was het ontwerpen van een bijenhotel. De opdrachtgever was Red de Bij. Ik deed dit project samen met Odette, Frida, Levi en Romijn.

Eerst onderzochten we op welke planten bijen afkwamen. Dat zijn bijvoorbeeld: lavendel, kattenkruid, schurftkruid en lavatera. Zodat we die ergens kunnen planten om er voor te zorgen dat er bijen op ons bijen hotel afkwamen. Ook moesten we onderzoeken op welke kleuren bijen afkomen. Dat zijn blijkbaar zwart, paars en groen. Na het onderzoeken hadden we het idee om de lantaarnpalen up te graden met bloemenringen met lavendel enz. En daar ook bijen hotels aan te hangen. Nu de lantaarnpalen al een beetje op bomen leken door de bloemen dachten wij dat we de bijenhotels in de vorm van bladeren konden doen. Daar paste de groene kleur die bijen aantrok ook bij, dus hebben we het bijen hotel groen geverfd. We hadden ook nog op internet gekeken naar andere bijenhotels en die hadden allemaal stokjes en steentjes er in. Wij hebben dat dus ook gedaan. Wij hebben kiezels en bamboe in het blad gedaan. en de twee bladen aan elkaar gemonteerd met saté prikkers en lijm. Nu was het project klaar.

Ik vond dit één van de leukste projecten tot nu toe, want het was heel veel ontwerpen maken en goed nadenken. Ik vond wel dat de samenwerking wel wat beter kon, want de helft van het groepje had veel minder gedaan dan de andere helft. Voor de rest een top project!

Het idee van bloemen ringen om een lantaarnpaal

Project 1 jaar 2: Duurzame upcycling lamp

De oprdacht was het onwerpen en bouwen van een duurzame upcycling lamp die werkt op zonne-energie. Upcycling is dat je oude nutteloze voorwerpen gebruikt in nieuwe producten. De opdrachtgever was Arjen van der Cruijsen. Ik werkte toen samen met Stein van der Berge, Sembo Roeterink en Giel Vroemen.

Wij hebben uiteindelijk een zonnebloem nagebouwt van onderandere:  slippers, een klok, een lampenkap, een oude buis en een frisbee. We bouwde een zonnebloem, omdat een zonnebloem met de zon mee draait om zon op te vangen. Dat doet onze zonnebloem ook doordat er een zonne-paneel bovenop zit en de lamp op een klok staat die met de zon mee draait. Daardoor vangt het zonnepanneel dus meer zon op en dan kan de LED-strip om de buis gaan branden.

Bij dit project ging de samenwerking heel goed, maar eerst zaten we nog wel even te rommelen met de klok en hadden we niet een hele goede planning. Later besefte we wel dat we ons aan de deadline moesten houden en gingen we werken. We waren uiteindelijk ruim voor de deadline klaar door een uiteindelijk goede planning en samenwerking.

 

Het eindresultaat van onze duurzame upcycling lamp

Project 2 jaar 2: App voor het Slimste Huis Alkmaar

In dit project moest ik en mijn groepje iets bedenken dat de ouderen helpt in huis. De opdrachtgever van dit project was het Slimste Huis Alkmaar. Ik zat bij dit project in een groepje met Sembo, Alessio en Leon.

We hadden twee dingen in gedachten. Één is de INU app en twee is een kast met bewegende planken. De kast was een kast waarvan de planken naar beneden of boven kunnen komen, zodat de ouderen niet hoeven te bukken of moeite te doen om bij hun spullen te komen. Dit idee vond de opdrachtgever geen goed idee, dus deze hebben we geschrapt. De opdrachtgever vondt de app wel een goed idee. Ons idee was namelijk om een app te maken voor ouderen die het lastig vinden om hun hond uit te laten. Ouderen nemen vaak een hond, omdat honden voor gezelschap zorgen, want ouderen zijn meestal heel eenzaam. Sommige ouderen kunnen de hond helaas niet heel goed zelf meer uitlaten doordat ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Daarvoor deze app. Op de app hebben we alle knoppen zo makkelijk mogelijk gemaakt zodat alle ouderen het begrijpen. Je kunt in de app een bericht sturen naar mensen in de buurt die ook deze app hebben en die uw hond uit willen laten. Dan komen ze later je hond uitlaten en klaar is kees.

Ik vond dit project heel leuk, want ik houd heel erg van ontwerpen. Volgende keer wil ik niet echt iets veranderen aan wat ik heb gedaan, want het ging allemaal gewoon goed.

Schermafbeelding van de map in de INU app

Project 3 jaar 2: Effect van zoutstress op plantengroei

We moesten in dit project kijken wat het effect van zoutstress op plantengroei was. Er vind zoutstress plaats op plekken waar er teveel zout bevind. De opdrachtgever van deze opdracht was Seed Valley. Ik deed dit project samen met: Rayan, Giel en Seynab. 

We deden dus zout in water en gaven dat water aan de plantjes. We hadden 8 of 9 plantjes en per plantje deden we één dingetje anders. We gaven bijvoorbeeld plantje 1 minder water en plantje 2 meer water. We hadden: twee neutrale plantjes, twee droge plantjes met zout, twee natte plantjes met zout en twee neutrale plantjes met zout. Op sommige van die plantjes deden we weefselgroei. Dat is een raar biologisch spulletje, waardoor het weefsel in bepaalde dingen beter en sneller gaat groeien. Wij wilden dus proberen om dat op onze plantjes te doen en te kijken of ze door dit spul soortvan evolueren tot plantjes die wel tegen zout kunnen.

Dit was zeker het slechtste project van mij. Ik wekte amper in de lessen en kon het ook niet zo goed vinden in mijn groepje. Dat kwam omdat ik het project niet echt boeiend vond en mijn groepje hielp er ook niet echt bij. Ik zat bij alle slechtwerkende die ik ook het minst mag van de klas. Je zag dit ook terug in mijn cijfer, ik had namelijk een verdiende 4 en 5 voor dit project gekregen. Volgende keer wil ik een groepje waar ik wel goed mee kan samenwerken en een leuk project, bijvoorbeeld: weer iets met een app, maquetes of prototypes.

Een van onze plantjes aan het begin van het project

Project 1 jaar 3: Roodlicht negatie

We moesten in dit project het probleem van roodlicht negatie oplossen. Er is op dit moment een probleem met mensen die door rood rijden/lopen en er is ons een kruispunt aangewezen waar we daarvoor een oplossing moesten bedenken.  De opdrachtgever van deze opdracht was Gemeente Amsterdam. Ik deed dit project samen met: Sembo, Frida en Keara.

We hebben de huidige situatie geanalyseerd en zijn er achter gekomen dat het lastig is om van de ene kant van het kruispunt naar de andere kant van het kruispunt te komen. Het duurde ongeveer 5 minuten om eigenlijk maar twintig meter verder te komen door alle rode lichten en zebrapaden. We kwamen er ook achter dat er een brug was over het kanaal 'de Singel' en dat daar niks mee wordt gedaan. We dachten eerst aan het maken van een pontje, maar het was een stuk makkelijker en goedkoper om steigers onder de brug door te bouwen. Ons idee was dus dat we steigers gingen bouwen en onder de brug was dan een koffietentje waar je gezellig kunt praten met vrienden, zodat er meer samenhorigheid is. Ook zijn de steigers gemaakt van oud gerecycled plastic dat we in de grachten hebben gevonden, waardoor het en duurzaam is en kunst is met alle rare kleuren. Door de steigers kunnen de stoepen bovenlangs weg en  kan het fietspad uitgebreid worden zodat het minder krap voelt. Ook kun je nu met een rechte weg zonder stoplichten snel de overkant bereiken. Om dit idee de wereld in te krijgen en mensen te overtuigen hebben wij een comedische promotie video gemaakt waar we duidelijk maken hoe snel de steigers zijn en hoe goed het idee is.

Ik vond dit project leuk, want ik zat met mensen in een groepje waar het gezellig mee was maar die ook werkte. We waren heel goed op elkaar ingespeeld en waren een goed team en vond wel dat je dat kon zien aan het eindresultaat. Soms waren er wel een paar momenten waar we er allemaal niet echt zin in hadden en niet veel deden terwijl we op andere momenten als een speer gingen. Het was in drie woorden een gezellig top project!

De ruwe schets van de steigers

Project 2 jaar 3: Universele Modulaire Motor

We moesten in dit project een universele modulaire motor ontwikkelen. De term modulair betekent dat het makkelijk verplaatsbaar is en in meerdere dingen past. De opdrachtgever van deze opdracht was Defensie. Ik deed dit project samen met: Sembo, Giel en Eline.

We hebben onderzoek gedaan en kwamen er snel achter dat de inhoud van motoren van tanks een stuk groter is dan de inhoud van motoren van jeeps. Dus we gingen brainstormen met 'Zash' en kwamen op het idee om een soort amfibie motor te bouwen. We wisten niet meteen wat we met dat idee konden, maar uiteindelijk kwamen we op het idee om een compacte elektromotor te maken die in elke ruimte past en dan met een soort slijm/klei de overige ruimte op te vullen en het is nu ook heel makkelijk verwisselbaar. We zijn dit idee verder gaan uitwerken en zagen dat het met normale klei nog te veel beweegt. We hebben vervolgens dus gekeken naar stofjes die hard worden bij hogere temperaturen en weer zacht worden als de temperatuur weer daalt. Uiteindelijk hebben we het stofje 'Polydimethylsilxane' gevonden. We hebben dat stofje gemengd met zelf afbreekbare klei zodat het duurzaam wordt en het getest. Het werkte precies zoals we wilde. De motor deed het toen we hem aansloten en het was binnen enkele minuten verwisseld in een andere ruimte.

Ik vond dit project lastig, want ik had nog nooit eerder zoveel met een stroomcirkel gewerkt. We kwamen allemaal met hele goede ideeën en het onderzoek ging wel goed, maar we hebben uiteindelijk best inefficiënt gewerkt. Wat jammer was, omdat we het anders een stuk netter hadden kunnen afwerken. In drie woorden was dit een lastig inefficiënt project.

Inhoud motor met elektromotor, speciale klei en wiel